Kees Wennekendonk
      hét interview

      laatste update 22 september 2005
      oorspronkelijk gepubliceerd: november 2003


     Previous Home Next

CD POËTICA

Utrecht - Onze medewerker Kees Wennekendonk brengt op 22 november de cd 'Poëtica' uit. Liesbeth van Dalsum vroeg hem het wat en hoe:

Van Dalsum: 'Kees, het wat en het hoe?'
Wennekendonk: 'De muziek is in één keer opgenomen, op een Fazioli vleugel in de kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg. Ik heb dertien gedichten van de Utrechtse dichter Ingmar Heytze op de lessenaar van de vleugel gezet en geprobeerd de inhoud, de sfeer, de melodie en de structuur ervan in muziek te vertalen.
Van Dalsum: 'Gunst, en werkte dat?'
Wennekendonk: 'Tijdens een proef bij de presentatie van Heytzes boek Hier heeft de oudste steen gelijk in de Utrechtse Stadsschouwburg kon hij de gedichten moeiteloos uit de improvisaties halen, zonder te weten in welke volgorde ze gespeeld werden. Hieruit moge blijken hoe beeldend de dichter schrijft. In het binnenboekje van de cd kan men de gedichten als Kosmisch Intermezzo, Debuut, Tandelozer wordt het niet, Mammoet, Mission Statement en In ieder leven valt een vliegtuig met de
muziek meelezen. Zo geven de muziek en de gedichten een vaak onverwachte diepte aan elkaar.'
Van Dalsum: 'Maar er valt nog meer op te beluisteren, is het niet?'
Wennekendonk: '
Bij de vrije improvisaties 'La Veleta', 'Ruïne', 'Fugaeske', 'Golven' en 'Stil maar' is niet uitgegaan van een melodie, tekst of akkoordenschema. Deze manier van spelen heet 'Instant Composing'; de muziek ontstaat op dat moment, daar, zoals een schaakpartij ontstaat uit de openingszetten. Dit proces heb ik eerder gevolgd op mijn eerste CD "Donder & Liefde I".
Van Dalsum: 'Hoe is de cd te verkrijgen?'
Wennekendonk: 'Poëtica is vanaf zaterdag 22 november te verkrijgen bij boekhandels en platenzaken in de Utrechtse binnenstad en via Blont Management, Natasja Boxem,030-2144121 / 06-52602620 en bij mij, via 030-2300222
.

(Rottend Staal Online, 17-11-2003)

 

Deze pagina is onderdeel van het dagblad voor poëzie Rottend Staal Online


© Liesbeth van Dalsum/Rottend Staal Online 2005. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.