Liesbeth... bevrijdt!
      hét ware verhaal

      laatste update 22 september 2005
      oorspronkelijk gepubliceerd: oktober 2002


     Previous Home Next

GIJZELING TE MOSKOU

Epibreren - Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum is vanochtend naar Moskou afgereisd om de grote gijzelingsaffaire in het Boedjonnovsk-theater te verslaan. Omdat ze de laatste westerse journaliste is die Osama Bin Laden levend gezien heeft zint ze ook op een bemiddelingsrol. Van Dalsum: "Het zou toch zonde zijn als dat mooie interieur van het theater beschadigd raakt door onbezonnen acties?" (Rottend Staal Online, 25-10-2002)


LIESBETH VAN DALSUM BEËINDIGT GIJZELING


Geen slaap- of braakgas, maar po
ëzie deed de Tsjetsjeense gijzelnemers de das om. Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum klust bij voor de FSB.


Moskou - Met gebruikname van haar vrouwelijke charmes en zwaaiend met een gesigneerd portret van Osama Bin Laden wist Liesbeth van Dalsum met haar tolk Michajlova vannacht het Boedjonnovsk-theater binnen te komen. Na enige onderhandelingen stemde Movsar Barajev ermee in dat ze mathematische gedichten mocht declameren voor de gijzelaars en gijzelhouders. Dit deed ze op een dermate saaie wijze, dat alras iedereen indommelde, wat Russische veiligheidstroepen de kans gaf het gebouw te bestormen en het merendeel van de 700 gijzelaars ongedeerd te bevrijden.

Liesbeth van Dalsum: "Toch voelde ik me ietwat gepikeerd toen het gesnurk begon. Ik wist dat dat gebeuren moest, maar toch. Want het was zo'n overweldigend gevoel, daar op dat grote podium te mogen voordragen."
Abe Bijma: "Maar wat droeg je dan precies voor?"
Van Dalsum: "Ik begon met mijj oude succesnummer 'Pi!', om de sfeer er een beetje in te krijgen. Daarna bracht ik de cyclus 'Kwadraten en wortels'. Nou, die cyclus deed al een kwart van de mensen wegsukkelen. En niemand kon 'Nader tot pi' weerstaan, waarin ik alle getallen achter de komma in sapphische strofen bezing."
Abe Bijma: "En toen?"
Van Dalsum: "Toen belde ik de geheime dienst FSB met de mededeling dat er nu veilig bestormd kon worden. En dat gebeurde ook."
(Rottend Staal Online, 26-10-2002)

 

Deze pagina is onderdeel van het dagblad voor poëzie Rottend Staal Online


© Liesbeth van Dalsum/Rottend Staal Online 2005. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.