Liesbeth van Dalsum
      haar wilde verleden

      laatste update 22 september 2005
      oorspronkelijk gepubliceerd: oktober 2003


     Previous Home Next

VERKLARING LIESBETH VAN DALSUM

'Dit is voor mij een zeer pijnlijke confrontatie met het verleden; een tijd waaraan ik liever niet meer terugdenk. Sterker, ik kan me voorstellen dat niemand in mijn directe omgeving, van toen en nu, opnieuw met deze periode geconfronteerd wil worden. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat in deze kwestie alleen de waarheid helpt om onrecht recht te zetten. Dat is de reden waarom ik heb besloten deze verklaring af te geven.

Ik bevestig de verklaring van Mabel Wisse Smit en in aansluiting daarop die van de heren Jochem Visser in de Volkskrant en Geurt Roos en Etienne U. in andere media. Ik herken de manier waarop zij haar contact met Bruinsma beschrijft. Mabel Wisse Smit en Ottolien Lels hadden geen liefdesaffaire met Klaas Bruinsma. In de periode voorafgaande aan de dood van Klaas Bruinsma was ik de 'andere dame' over wie Visser spreekt.

Ik heb aan boord van de Neeltje Jacoba overnacht, alleen met Klaas Bruinsma en samen met anderen, onder wie ook Mabel Wisse Smit en Ottolien Lels. Ik kan me Charlie da Silva niet herinneren, wel anderen in Bruinsma's omgeving.

Klaas Bruinsma probeerde mij zoveel mogelijk buiten zijn zakelijke activiteiten te houden. Pas na zijn overlijden werden die mij in hun volle omvang duidelijk. Alle feiten omtrent de relatie tussen Klaas Bruinsma en mijzelf, alsmede de mate waarin ik op de hoogte was van zijn activiteiten, zijn terug te vinden bij de politie van Amsterdam. Die heb ik hierover destijds benaderd. Mogelijk is mijn persoon ook terug te vinden in verslagen van het IRT-onderzoek naar Klaas Bruinsma.
Tot slot wil ik duidelijk maken dat ik niet twijfel aan de integriteit en de goede bedoelingen van Mabel Wisse Smit en Ottolien Lels, die geen vriendinnen van mij zijn. De weergave van de gebeurtenissen in het verleden is uiterst ongelukkig. Dit levert mijns insziens alleen maar verliezers op.
Ik hoop dat de media het recht op privacy van mij, mijn familie en mijn vrienden zullen respecteren.'
(Rottend Staal Online, 8-10-2003)

EX BRUINSMA ONTKRACHT RELAZEN MABEL EN OTTOLIEN
Liesbeth van Dalsum: 'Ik was die andere dame'

Washington - Niet Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Johan Friso, noch haar vriendin Ottolien Lels, maar Liesbeth van Dalsum had begin jaren negentig een liefdesrelatie met topcrimineel Klaas Bruinsma. Dit stelt de nu 27-jarige Van Dalsum in een verklaring die zij dinsdag gaf in antwoord op vragen van de Rottend Staal Online.

Van Dalsum, wiskundige en momenteel journalist verbonden aan een internationale poëzieonderneming, geeft openheid over haar relatie, omdat volgens haar Wisse Smit en Lels ten onrechte worden beschuldigd van een affaire met Bruinsma. Van Dalsum: 'Alleen de waarheid helpt om onrecht recht te zetten.'
Ten tijde van de relatie werkte Van Dalsum bij een bedrijf dat onder meer bessenplukevenementen in het Lauwersmeer organiseerde. Later ging zij in Groningen wiskunde studeren. Van Dalsum is ongehuwd en heeft geen kinderen.

Bruinsma Wisse Smit Lels Van Dalsum (in 1990)

Maandag verklaarde wedstrijdzeiler Jochem Visser, de schipper van het door Bruinsma gesponsorde zeiljacht Amsterdamned, in de Volkskrant al dat Wisse Smit geen relatie had met de mafiabaas, maar met een bemanningslid. Het gaat waarschijnlijk om Arne Klunder, die eergisteren op televisie verklaarde dat hij een verhouding had met Wisse Smit.

Visser, die naar eigen zeggen 'erg close' was met Bruinsma: 'Destijds was er een andere dame in het leven van Bruinsma, ook een uit de betere kringen. Dat was zijn echte vriendin, die bij hem bleef tot zijn dood. Misschien wordt Mabel verward met die vrouw.' Van Dalsum in haar verklaring: 'In de periode voorafgaande aan de dood van Bruinsma was ik ''de andere dame'' over wie Visser spreekt.'

Oude Bruinsma-getrouwen Geurt Roos en Etienne Urka verklaarden eveneens dat Bruinsma 'absoluut' geen liefdesrelatie had met Wisse Smit. Eerder zei lijfwacht Charlie da Silva tegen misdaadverslaggever Peter R. de Vries dat Wisse Smit en zijn baas een liefdesrelatie hadden.
Mabel Wisse Smit heeft, verklaarde ze, op Bruinsma's motorschip Neeltje Jacoba gelogeerd. Af en toe werd het schip gebruikt als 'hotel' voor de wedstrijdcrew.
Het kabinet laat nader onderzoek verrichten naar de contacten van Wisse Smit met Bruinsma. Johan Friso en zijn verloofde hebben het parlement toestemming gevraagd voor hun huwelijk. Instemming is nodig om aanspraak op de Troon te houden.
(Bart van den Meercenbeem en Geert Swenk, Rottend Staal Online, 8-10-2003)

BRONNEN TE EPIBREREN BEVESTIGEN RELAAS EX

Epibreren - Henk Smit, uitbater van Hotel Hel te Epibreren, bevestigt de verklaring van Liesbeth van Dalsum.

Smit: 'Ik herinner me het nog goed, al was het alleen maar omdat Liesbeth toen nog erg jong was, zo'n jaar of vijftien.
Ondanks die leeftijd was ze toen al jarenlang betrokken in de illegale bessenpluk in het Lauwersmeer. Als Duitse toeristen me vroegen of ze nog ergens bessen konden afnemen hoefde ik maar naar haar te wijzen...'
Rottend Staal Online: 'De connectie met Klaas Bruinsma ontgaat ons.'
Smit: 'Het is algemeen bekend dat de organisatie van Bruinsma ook betrokken was in de georganiseerde bessenpluk. Daar moeten ze elkaar van kennen.'
Rottend Staal Online: 'Heeft u ook bewijzen?'
Smit wijst ons op de ingelijste kogelgaten in de gelagkamermuur. 'Kijk', zegt hij, 'op een gegeven moment vochten hij en Liesbeth hier een echtelijke ruzie uit. Die ruzie draaide om de bessenverdeelsleutel en werd uitgevochten met vuurwapens.
Rottend Staal Online: 'Waren daar nog meer getuigen bij?'
Smit: 'De voormalige protestliederenzanger Karel van de Graaf - al zal hij niet veel gezien hebben, want hij dook bij voorbaat al onder een tafel. En Mabel Wisse Smit, Ottolien Lels en Charlie da Silva.'
Rottend Staal Online: 'Wacht eens: zowel Van Dalsum, Wisse Smit als Lels ontkennen Da Silva gekend te hebben!'
Smit: 'Dat is nu juist de leugen die hun verhalen geloofwaardig maakt.'
Rottend Staal Online: 'Hmmm??'
Smit: 'Want alledrie hadden ze ook een verhouding met Da Silva, die als de dood was dat zijn vrouw dat te weten zou komen. '
Rottend Staal Online: 'Het wordt al vreemder.'
Smit: 'En dat terwijl ik nog helemaal niet heb verteld waarom Bruinsma in eerste instantie naar Epibreren gekomen was.'
Rottend Staal Online: 'Vooruit met de geit!'
Smit: 'Bruinsma was zeer intelligent, maar slecht geschoold. Hij was een groot liefhebber van de gedichten van J.J. Slauerhoff, zoals bleek uit zijn overlijdensadvertentie'.
Rottend Staal Online: 'Ja, en?'
Smit: 'Hij hoopte hier de dichter te ontmoeten. Niemand had hem ooit verteld dat deze inmiddels al overleden was.' (Rottend Staal Online, 8-10-2003)

DE SINISTERE WAARHEID ACHTER MABELGATE
LIESBETH VAN DALSUM VREEST VOOR HAAR LEVEN
Koningin naar buitenland gevlucht!


Epibreren/Amstelveen/Soestdijk - Niet de verzwegen relatie met Klaas Bruinsma, of die nu uit een oppervlakkige zeil- of uit een intieme liefdesrelatie bestond, maar de liquidatiegolf onder de erven Bruinsma deed de minister-president besluiten geen Toestemmingswet voor het huwelijk van prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit in te dienen.

Welingelichte bronnen verbonden aan de Nederlandse ambassade te Washington onthulden dit aan Liesbeth van Dalsum , kort voordat ze zaterdag op het vliegtuig stapte.

'De liquidaties van de erven Bruinsma begonnen in 2000, kort nadat de prins en Wisse Smit besloten hadden in het huwelijksbootje te stappen. Dat men in Nederland niet begrijpt dat met deze liquidaties één voor één getuigen van de relatie tussen De Lange (Bruinsma - red.) en Wisse Smit verdwijnen, wordt door Nederlandse expats van Washington tot Adelaide niet gesnapt.

Zo verdween vrijdag nog de 39-jarige Jules Jie in een kogelregen van het toneel. Zijn luxe Mercedes CL 500 werd hierbij zwaar beschadigd. Dat gebeurde in Amstelveen, niet lang na de liquidatie van oud-Heinekenontvoerder Cor van Hout. Beiden waren vermoedelijk op de hoogte van Wisse Smits schimmige verleden.

De twee daders ontkwamen vrijdag op een scooter. Bronnen te Soestdijk bevestigen dat Prins Bernhard met een metgezel vrijdagochtend per scooter richting Amstelveen vertrok.

Liesbeth van Dalsum: 'In de Jumbojet telde ik één bij één op en concludeerde dat ik, als oudgeliefde van Bruinsma, ook wel eens op het dodenlijstje kan staan. Ik verzocht de captain om voor de landing nog een rondje boven Epibreren te draaien. De Boeing 747 deed dat op vierhonderd meter boven het eiland. En terwijl alle passagiers genoten van het uitzicht op zeehonden, zandbanken en op het wrak van de stoomboot van Sinterklaas (zie de Rottend Staal Online, 3-12-2001), wist ik me onopgemerkt per parachute uit het vliegtuig te verwijderen. No way dat ik me in deze dagen nog in de buurt van Amstelveen ga ophouden!'

Ook H.M. de Koningin is deze mening toegedaan. Want ook zij had een oppervlakkige zeilrelatie met Bruinsma, vertelt men in de zeilwereld.
Bewoners van Den Haag zagen haar vanochtend in grote haast het paleis verlaten. Hofbronnen suggereren dat Majesteit zich veiligheidshalve in een Zwitserse bankkluis laat insluiten.

(Rottend Staal Online, 13-10-2003)


NIEUWE ONTHULLINGEN IN MABELGATE
Liesbeth van Dalsum onthutst


Amsterdam/Den Haag/Epibreren - Het Algemeen Dagblad bericht vandaag dat Mabel Wisse Smit niet alleen meermalen overnachtte op de Neeltje Jacoba van Klaas Bruinsma, maar ook 'vaak' de nacht met hem doorbracht in het Amstel Hotel te Amsterdam. Hierbij zou sprake zijn van 'een op een' contact.

Het Algemeen Dagblad heeft dit vernomen van 'bronnen rond het kabinet', die volgens het AD 'betrouwbare bronnen' zijn. Of dit dezelfde bronnen zijn die de vertrouwelijke correspondentie tussen Peter R. de Vries en de RVD aan de Telegraaf gelekt hebben, blijft onvermeld.

Onze medewerker Liesbeth van Dalsum is door deze berichtgeving zeer onthutst. 'Klaas heeft me dus grondig bedrogen! Ik haat hem!', zo verklaarde ze vanuit haar geheime onderduikadres aan de Duinweg 47 te Epibreren.

Het doorgaans onbetrouwbare weekblad 'Weekend' brengt inzake Mabelgate een nieuwe onthulling. Marc van der Linden, medewerker aan het blad: 'De zus van Mabel, Nicoline, heeft een relatie gehad met Frans Wevers, bekend uit het Limburgse criminele circuit. Hij ontkent het, maar zij niet.' (Rottend Staal Online, 14-10-2003)

 

Deze pagina is onderdeel van het dagblad voor poëzie Rottend Staal Online


© Liesbeth van Dalsum/Rottend Staal Online 2005. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.