Jan Klug
      hét interview

      laatste update 23 september 2005
      oorspronkelijk gepubliceerd: 2002, 2004


     Previous Home Next

TIJDREIS

Epibreren - De Epibreerder uitvinder Jan Klug en journaliste Liesbeth van Dalsum keerden vanochtend terug van hun eerste experimentele tijdreis. Doel van de reis was om de oudste medewerker aan Rottend Staal Online, Philips de Marnix, Heer van St Allegonde te fotograferen en te interviewen. Dit naar aanleiding van de oplevering van de De portretten van Marnix van St. Aldegonde. Een ikonografische verkenning door J.A. de Waard op de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.

Tijdens een persconferentie in de koffiekamer van Hotel Hel verklaarden ze dat de missie enerzijds op een mislukking was uitgelopen, daar Marnix van St. Allegonde buitengemeen humeurig was en geen prijs stelde op het beantwoorden van Van Dalsums vragen, zoals: "Hoe voelt dat nu, schrijver van het latere volkslied te zijn?", en "Hoe is dat nu, met een ganzenveer te moeten schrijven?". Ook weigerde hij voor een foto te poseren. Jan Klug slaagde er evenwel in om door een gat in een van de wandtapijten Marnix' eerste voordracht van het Wilhelmus te fotograferen:Jan Klug: "Ik moest een infraroodfilter gebruiken, waardoor de foto ietwat vreemde kleuren heeft gekregen. Philips de Marnix is de man die met de rug naar de lens staat. De schimmige figuur die achter de meest rechtse man staat is trouwens Balthasar Gerardsz, waarmee we later nog een biertje gedronken hebben. Hij was toen erg op dreef met moppen tappen, maar snelde opeens naar Delft, waar hij, zo zei hij bij het afscheid, nog even een klusje te klaren had."
Van Dalsum: "Op deze foto zit ik helemaal links. Onder de tafel had ik een dictafoon verstopt. Het kostte me veel moeite mijn lachen in te houden, omdat hij het Wilhelmus met een zwaar Frans accent voordroeg. Zeer hilarisch." (Rottend Staal Online, 24-7-2002)

JAN KLUG TE KAUNAS (LITOUWEN)

Kaunas (Litouwen) - Onze sterverslaggeefster Liesbeth van Dalsum wipte juist even met de Epi-Concorde bij Jan Klug langs, die zich momenteel ophoudt bij het Kaunas Jazz Festival.

Liesbeth van Dalsum: 'Jan, heb je het hier een beetje naar je zin?'
Jan Klug: 'Het is best leuk hier in het oosten.'
Van Dalsum: 'Gisteren was je eerste optreden. Met de Jungle Warriors speelde je in de Music Club 'Combo'. Hoe was dat?'
Klug: 'Het optreden gisteren was een groot succes.'
Van Dalsum: 'Goh, wat zeg je dat veelzeggend, beknopt en toch ook verrassend! En vanavond?'
Klug: 'Vanavond koud. Open air.'
Van Dalsum: 'Nu had onze medewerker Piet Gerbrandy enige kritiek op je lounge-muziekjes, in de Volkskrant vanochtend. Kijk, hier heb ik het stuk als jpg.-bestand'.
Klug: 'Ik kan dat jpg-je niet zien hier, maar het zal allemaal wel.'
Van Dalsum: 'Misschien moet je iets dichter tegen me aan gaan staan... zo ja, fijn!'
Klug: 'Aaaah... Wel. Ik maak lekker lounge als ik daar zin in heb, bij gedichten die ik mooi vind. Wie anders beweert heeft blijkbaar een andere smaak dan ik.'

Bij terugkomst in het redactielokaal te Epibreren zag Van Dalsum het Dagblad van het Noorden van vandaag liggen. Met daarin ook al een recensie van 'Wei Epibreren'. En nog wel op de poppagina.
(Rottend Staal Online, 23-4-2004)

Deze pagina is onderdeel van het dagblad voor poëzie Rottend Staal Online


© Liesbeth van Dalsum/Rottend Staal Online 2005. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.