Benno Barnard
      hét interview

      laatste update 22 september 2005
      oorspronkelijk gepubliceerd: november 2002


     Previous Home Next

MEER NIEUWS OVER DE ANTWERPSE STADSDICHTER

Epibreren/Antwerpen - Inmiddels is er iets meer bekend over de Antwerpse Stadsdichter, die op Gedichtendag 2003 benoemd zal worden. Dat zal in ieder geval niet Hugo Claus zijn. Hij heeft al geweigerd. Liesbeth van Dalsum sprak Benno Barnard, wiens naam als komend Stadsdichter herhaaldelijk genoemd wordt, en Andy Fierens, een van de initiatiefnemers.

Liesbeth van Dalsum: "Benno, voel je ervoor om de Stadsdichter van Antwerpen te worden?
Benno Barnard: "Neen, om dezelfde reden waarom ik ook geen clown wil worden. En ja, omdat een Hollander als Stadsdichter mij een geschikte straf lijkt voor dit xenofobe Antwerpen. Aan ons hebben ze namelijk nog meer de pest dan aan Marokkanen."
Van Dalsum: "Wat zijn je plannen als eventueel Stadsdichter?"
Barnard: "In elk geval niet het bezingen van stedebouwkundige successen of vooraanstaande stadsgenoten. Misschien dat ik een aantal gedichten over de stad zelf schrijf; anderzijds: die heb ik al geschreven. Zie bijvoorbeeld mijn komende bundel Getierd hebbende doden (Uitgeverij Atlas, Amsterdam/Antwerpen, februari 2003)."
Van Dalsum: "Wie is volgens jou de beste kandidaat?"
Barnard: "In poëtisch opzicht Leonard Nolens, in uitvoerend opzicht Tom Lanoye, in etno-politico-historisch opzicht mijzelf."

Van Dalsum: "En Andy, wie gaat het nu worden?
Andy Fierens: "Geloof in ieder geval niet wat je in de kranten leest. Dat Lanoye stadsdichter wordt, staat lang niet vast. We gaan met hem praten, maar het kan ook Vitalski, Wannes van de Velde, Guido Belcanto of iemand anders worden.
Maar zeker niet Benno Barnard. Hij staat op het punt om te verhuizen naar de kanten van Leuven en komt daardoor niet meer in aanmerking."
Van Dalsum: "Ach, dat is nu jammer. Wanneer kunnen we meer nieuws verwachten?"
Fierens: "Op 20 november, 16.00 uur, houdt Antwerpen Boekenstad tijdens het Literatuurfestival de Wintertuin een persconferentie in zaal Lux te Nijmegen."
Van Dalsum: "Hoe gezellig. Ik zal er zijn. "

Om Antwerpen voor te bereiden op haar komende Stadsdichter, zendt de Vlaamse krant De Morgen komende vrijdag een reportageteam naar Groningen, om te kijken hoe de Stadsdichter aldaar zich door het leven slaat. Het verslag zal vermoedelijk op 16 november in De Morgen staan. (Epibode, 6-11-2002)

 

Deze pagina is onderdeel van het dagblad voor poëzie Rottend Staal Online


© Liesbeth van Dalsum/Rottend Staal Online 2005. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.