Groninger dichters: David Moolenaar

naar beginpagina                                 naar overzicht Groninger dichters

David Moolenaar

David Moolenaar, geboren op de Parklaan nummer 24 te Groningen op 7 oktober 1884 en gestorven te Groningen op 19 december 1975 was administrateur van de Senembah Mij. te Deli, Nederlands Indië, kunstschilder, dichter en essayist.
Hij schreef ook liedteksten die door zijn broer Frieso op muziek werden gezet. In augustus 1914, kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog schreven David en Frieso gezamenlijk 'Houdt Nederland Vrij!', een lied aan het vaderland, waarbij zij de opbrengst van de uitgave en de auteursrechten bestemden ten bate van het Nederlandse Rode Kruis. Een aantal van de werken van David Moolenaar maken onderdeel uit van de werken van Frieso Moolenaar, die zich bevinden in de collectie van wijlen Willem Noske, momenteel ondergebracht in de Stichting 'Musica Neerlandica' en berusten in het Gemeentemuseum te Den Haag.
David Moolenaar trouwde op 27 augustus 1915 'met de handschoen' met zanglerares Elisabeth Cornelia van Ebbenhorst Tengbergen (Utrecht, 19-1-1893 / Groningen 13-2-1933). Ze kregen twee kinderen: Paul Tamalone Moolenaar (Tandjong-Morawa, (Ned.Ind) 18-6-1916) en Hans Moolenaar (5-11-1918, Tandjong-Morawa (Ned.Ind).
Zijn zoon Hans Moolenaar, van beroep electrotechnisch ingenieur, overleed op 22 mei 1945 te Rothenburg (Duitsland), bezweken ten gevolge van zijn concentratiekampgevangenschap.
Na de dood van zijn eerste vrouw hertrouwde hij op 7 maart 1936 met Anna Jacoba Bijl (Assen 9-11-1909). Zij was logopediste en was werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Met Herman Poort was David Moolenaar oprichter van het tijdschrift 'Poëzie', waarvan negen nummers verschenen. Met Herman Poort publiceerde hij de essaybundel Nederlandsche verskunst. (z.jgj., z.u.)
Pseudoniem: T. Vandenysel. 
Zie ook www.google.com voor meer over David Moolenaar.

Een gedicht van David Moolenaar is te lezen in de bloemlezing Sint Maarten op de Montparnasse, samenstelling A. Marja, Uitgeverij Kroonder, Bussum, 1946.

Wie kan mij meer over hem vertellen? Mail!

 

bronnen: Bart FM Droog, november 2000 / P. Moolenaar, december 2001

terug naar boven