Programma 2003

naar beginpagina       naar overzicht 2003


Klik hier!

Voor de vierde maal wordt in Groningen tijdens de Gedichtendag, donderdag 30 januari 2003, de 24-uurs Poëziemarathon georganiseerd. Met Fleur Bourgonje, Martin Bril, Hans Dorrestijn, Serge van Duijnhoven, C.O. Jellema, Fouad Laroui, Miriam Van hee, Spinvis e.v.a.

OPENING IN VERA

De openingsmanifestatie, tevens de opening van de Gedichtendag, geschiedt om 00.00 uur in Vera, het centrum voor internationale pop-underground, Oosterstraat 44. Spinvis, Adriaan Bontebal, Serge van Duijnhoven & DJ Fat, Tommy Wieringa en Tjitske Mussche staan op het programma, dat gepresenteerd wordt door Tjitse Hofman van de Dichters uit Epibreren. Diverse d.j.'s zullen de nacht verder opluisteren. Voorafgaand aan de opening presenteren schrijver Nyk de Vries en beeldend kunstenaar Eduard Bezembinder om 23.00 uur het resultaat van een kunstzinnige samenwerking in opdracht van de Stichting Poëziemarathon.

POËZIENACHTUITZENDING

Tegelijkertijd begint op de lokale zender OOG-Radio de traditionele acht uur durende poëzienachtuitzending, gepresenteerd door dichters. Met o.a. Tsead Bruinja en Karel ten Haaf.

BENZINEBAR

Nieuw in 2003 is een programma in de legendarische Benzinebar, waar in het
holst van de nacht de dichters André Degen en Rense Sinkgraven en muzikanten André Dodde, Edwin Lotz en Meindert Talma het muzikale dichtprogramma 'Degen en Sinkgraven prostitueren zich' verzorgen, van 02.30 tot 03.30 uur. Hoekstraat 44.

POËZIEONTBIJT

Om 08.00 uur vindt in Athena's Boekhandel (Oude Kijk in 't Jatstraat) het traditionele poëzieontbijt plaats. Ditmaal wordt tijdens het ontbijt de bloemlezing 'Poëtisch Groningen' (Uitgeverij De kleine Uil, Groningen) gepresenteerd. 26 Dichters - ondermeer Ronald Giphart, Rutger Kopland, Gerrit Krol, Tonnus Oosterhoff en Driek van Wissen - kozen voor dit boek een straat of plein in de stad uit en schreven daar een gedicht bij. 'Poëtisch Groningen' is samengesteld door Coen Peppelenbos. Met voordrachten van Tsead Bruinja, Maria van Daalen, Corrie Joosten, Rienk Kruiderink, Peter Middendorp, Coen Peppelenbos, Albertina Soepboer en Boris Wanders
Reserveren aanbevolen: 050-312.55.93

DICHT/VORM

Het multimediaal project DICHT/VORM wordt in Scholtens Wristers van 09.00 tot 21.00 uur getoond op de 1e etage. Vijftien jonge animatiefilmers lieten zich inspireren door werk van eigentijdse dichters als Serge van Duijnhoven, Menno Wigman en Ingmar Heytze.

DOE MAAR DICHT MAAR

Voor Doe Maar Dicht Maar verzorgt Mowaffk Al-Sawad van 10.30 tot 11.15 uur een les op het Wessel Gansfort College.

UNIVERSITEITSTHEATER

Tussen 10.00 en 12.00 uur lezen medewerkers en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen hun favoriete gedichten voor in het Harmoniegebouw (Oude Kijk in het Jatstraat). Met: Alice ter Meulen, Arjen Bakker, Hein Leferink, Gertjan Laan, Liesbeth Korthals Altes, Hub Hermans, Albertina Soepboer, Coen Peppelenbos, Doeko Bosscher, Valerie Robillard, Petra Else Jekel, Inge de Wilde, Helen Wilcox & Bernard Ridderbos en Stella Linn. Presentatie Maria van Daalen. Ditmaal zal het Harmoniekoor medewerking verlenen door 'Dolfijn zeg eens bal' van Hans Faverey in spreekkoor voor te dragen. Nadere informatie: mariavandaalen@keyaccess.nl

GEDICHTENTREIN

De NS richt vier 1e klas treincoupés in de Intercitytrein die om 11.37 uur van Rotterdam naar Groningen rijdt, aankomst 14.15 uur, in als 'dichterscoupés'. Treinreizigers kunnen in deze coupés voordrachten bijwonen van onder andere Ruben van Gogh, Alfred Schaffer, Mustafa Stitou en Hagar Peeters. De trein stopt onderweg te Utrecht, Amersfoort, Zwolle en Assen. De NS sponsort de Gedichtendag in het kader van de campagne 'Tijd voor Lezen'. Kosten: tweede klas treinkaartje.

GEDICHTENLUNCH

Om 12.00 uur opent de legendarische Kees van der Hoef de 'Gedichtenlunch in Café de Stadtlander (Poelestraat 35), waar hij bekend en onbekend talent uit Stad en Ommeland zal presenteren. Met o.a. Bote de Jong, Titia Lodewegen en Jaap Pijper.

LITERAIRE RONDVAART

Om 12.45 uur vertrekt de literaire rondvaartboot van rederij Kool van de steiger voor het Groninger Museum. Aan boord dragen Mowaffk Al-Sawad, Maria van Daalen, Remco Ekkers, Gertjan Laan, Vrouwkje Tuinman e.a. voor. Leonieke Toering verzorgt de muzikale intermezzo's. De rondvaart duurt een uur. Toegangskaarten (5 euro) zijn te bestellen bij Uitgeverij Passage: 050-527.13.32, e-mail: passuit@xs4all.nl.

OPENBARE BIBLIOTHEEK

In de Openbare Bibliotheek, aan de Oude Boteringestraat 18, zal de hele dag elk uur een gedicht door de intercom klinken. Daarnaast is er een gedichtenlift met fabels. Van 12.00 tot 16.00 uur vindt het kunstenaarsproject 'Dichter met woorden' plaats.
Om 16.00 uur wordt de uitslag van de Poëziewedstrijd 'Monsters' van de Schrijversschool bekend gemaakt, waarna de winnaars hun gedichten zullen voordragen. Gevolgd door optredens van deelnemers aan het
Schrijflaboratorium van de USVA, onder de bezielende leiding van Ronald Ohlsen.

DOE MAAR DICHT MAAR 2

Des middags organiseert Doe Maar Dicht Maar in de Openbare Bibliotheek (Oude Boteringestraat 18) een speciaal evenement voor scholieren. Om 13.30 uur geeft Tjitse Hofman een workshop aan scholieren. De kids geven om 15.00 uur een presentatie van hun gedichten.

WAAR PAARDEN STONDEN

Kunstonderneming Oosterkade was vroeger een stalhouderij. Waar tegenwoordig kunstwerken staan, stonden vroeger de paarden. Paul Janssen sprak met de dochter van de voormalige stalhouder en zoekt middels een aantal gedichten de verdwenen paardenstallen weer op. Beeldend kunstenaar Wianda Keizer maakt een installatie die eveneens geïnspireerd is op de geschiedenis van het pand. De installatie is tot 6 maart te bewonderen.
15.00 uur, Kunstonderneming Oosterkade, Oosterkade 8 Groningen.

DICHTERSINTERVIEW

Van 16.00 tot 17.00 uur worden in het theatercafé van de Usva de dichteressen Miriam Van hee en Fleur Bourgonje geïnterviewd door dichter/publicist Remco Ekkers over de stand van zaken in de poëzie en de positie van deze dichters daarin. Locatie: Cultureel Studentencentrum Usva, Munnekeholm 10

GEDICHTEN VOOR DIEREN

De Groninger Stadsdichter Bart FM Droog zal om 17.00 uur vanaf de trappen van het Stadhuis (Grote Markt) met een poule van dierdichters (Arjen Bakker, ruben van Gogh, Kees van der Hoef, Vrouwkje Tuinman e.a.) een uniek optreden geven, dat enkel toegankelijk is voor dieren en dierbezitters (vermits voorzien van dier). Dit in het kader van het thema van Gedichtendag: 'Diergedichten'.
Aanwezig zijn in ieder geval één stads huisdier: Doris, de dikste teef van Groningen en twee dieren van de Groninger politie: één hond en één paard.
Stadhuis, Grote Markt 1.

SCHOLTENS WRISTERS

In boekhandel Scholtens Wristers (Guldenstraat) wordt tijdens de Poëziemarathon 2003 ook een tweede Groningen-bloemlezing gepresenteerd: 'Groningen. De stad in gedichten' (Uitgeverij 521, Amsterdam). In deze door Henk van Zuiden samengestelde anthologie gedichten van o.a. A. Marja, Daniël Dee, Ruben van Gogh, Maria van Daalen, Sieger M. Geertsma, Kees van der Hoef, Albertina Soepboer en van tal van andere dichters met Groninger banden uit heden en verleden.
De presentatie vindt om 19.00 plaats. Martin Bril, Karel ten Haaf, Gertjan Laan, Remco Ekkers en Guido van der Wolk zullen daarbij voordragen. Henk van Zuiden presenteert.

FLANOR

Van 19.00 tot 20.30 presenteert literair dispuut Flanor in Café d'Ubee (Oude Kijk in 't Jatstraat 53) het programma 'Studentendichters', waarbij dichtende studenten uit het gehele koninkrijk hun verzen door het prachtige pand zullen laten schallen. Met Jan Alberts, Karel Feenstra, Ward van der Houwen, Sarah van Sonsbeeck en Zeger van Herwaarden. Info: Katrijn de Ronde, 050-314.85.50

GODERT WALTER

De Groningstalige dichters Eldert Ameling, Annie van Dijken, Jan Glas, J.K. Harms, Melle Hijlkema, Henk Puister en Tiny Veldhuis zullen een bloemlezing uit eigen werk geven in boekhandel Godert Walter in de Oude Ebbingestraat, van 19.00 uur tot 20.30 uur. De presentatie van de avond is in handen van Hanny Diemer. Stichting Grunneger Toal en Stichting Krödde organiseren dit onderdeel.

NOACHS KAT

In Café Marleen, Kleine Pelsterstraat 7, voordrachten van dichters van de schrijversgroep Noachs Kat. Met Hubert Klaver, Paul Borggreve, Hassan Golbang Khorasani, Jan Ploeg, Chris Houwman, Marja van der Veen, Ko Rink en René Wubbolts
Van 19.00 tot 21.00 uur.

SLOTMANIFESTATIE

Om 20.30 begint in Huize Maas (Vismarkt) de slotmanifestatie, met Fleur Bourgonje, Hans Dorrestijn, Salah Hassan, C.O. Jellema, Marije Langelaar, Fouad Laroui, Hagar Peeters, Alfred Schaffer, Albertina Soepboer, Miriam Van hee en Willem Jan van Wijk. Henk Scholte zal traditiegetrouw de Poëziemarathon om 24.00 uur besluiten met het voorzingen van het Gronings volkslied. Geheel eigentijds zal hij dat doen middels een live-satellietverbinding vanuit Frankrijk, waar hij dan op tour is.
Het eerder aangekondigde optreden van C.O. Jellema kan helaas geen doorgang vinden.

Alle evenementen (uitgezonderd de literaire rondvaart) zijn gratis toegankelijk.
Reserveren voor het Poëzieontbijt in Athena's Boekhandel wordt aanbevolen:
050-312.55.93
Kaarten voor de rondvaart: Uitgeverij Passage: 050-527.13.32, e-mail: passuit@xs4all.nl.

© Stichting Poëziemarathon Groningen,  2002/2003
ruw materiaal

terug naar boven