De Zeuvendaagse 
    etappeschema

      laatste update 2 oktober 2007



Het overzicht van alle reisverslagen én portretfoto's van de Zeuvendaagselopers zijn te vinden op deze pagina.

Etappeschema De Zeuvendaagse   - 22 t/m 29 september 2007
informatie? e-mail: info@dezeuvendaagse.nl

zaterdag 22-9 | zondag 23-9 | maandag 24-9 | dinsdag 25-9 | woensdag 26-9 | donderdag 27-9 | vrijdag 28-9 | zaterdag 29-9

Bekende schrijvers en dichters die een 'relatie' hebben met Drenthe gaan zeven dagen te voet door Drenthe. Op bekende en minder bekende locaties in Drenthe besteden zij door middel van literaire manifestaties aandacht aan een specifieke plek. Op zaterdagavond 22 september is de startavond van de Zeuvendaagse. RTV Drenthe volgt vanaf zondag 23 september t/m zaterdag 29 september de literaire wandelaars op hun tocht door Drenthe. Iedereen kan de manifestaties bezoeken: de toegang - behalve bij de slotavond - is gratis.

Zaterdag 22 september

20.30 uur, Hotel Braams, Brink 9, Gieten

Op de eerste dag van de Zeuvendaagse verzamelt het bonte gezelschap schrijvers, dichters en muzikanten zich in Hotel Braams in Gieten. Daar luiden ze hun wandeltocht in met korte voordrachten en muziek.

Zondag 23 september (van Elp via Grolloo naar Borger)

- Dagboek en gedicht van de dag: Suze Sanders -

9.30 uur, eind Oelmersweg, Elp

Start van de wandeling in het prachtige gebied van het beekdal Holmers en Halkenbroek.

10.00 uur, De Zandhof, Smalbroeksweg 3, Elp

Drentse literatuurhistoricus Henk Nijkeuter, dichters Gerard Nijenhuis en Erik Harteveld, en muzikant Egbert Meijers eren de overleden dichter en schilder Louis Albert Roessingh in de tuin van diens voormalige woning De Zandhof in Elp. Ook stellen alle Zeuvendaagse-wandelaars zich kort aan u voor.

14.00 uur, monument Harry Muskee op het Grolloërveen (parkeren op parkeerplaats Dillingveen)

Zanger en tekstschrijver Harry Muskee woonde jaren in Grolloo (in de boerderij 'Just for fun') en maakte menig wandeling over het Grolloërveen. Niet voor niets staat daar een monument; op die bewuste plek heeft hij de tekst van 'Window of my eyes' geschreven. De meelopende schrijvers, dichters en muzikanten ontmoeten de blueslegende bij dit monument. Lukas Koops, Egbert Hovenkamp, Suze Sanders en Rense Sinkgraven dragen een gedicht voor en zowel Egbert Meijers als Erik Harteveld eren Muskee met een lied.

20.00 uur, Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, Borger

Hans Heyting, Jo Bergmans-Beins en Harm Tiesing: alledrie literair bekende inwoners van Borger. Tegen de achtergrond van het zo bekende landschap met de Drentse grafmonumenten, biedt Henk Nijkeuter een verrassende kijk op de drie overleden schrijvers. Daarna dragen de Zeuvendaagse-wandelaars voor uit eigen werk met muzikale intermezzo's van zanger Egbert Meijers.


terug naar boven



Maandag 24 september (van Gieten via Eext en Anloo naar Schipborg)

- Dagboek en gedicht van de dag: Tjitse Hofman -

9.30 uur Hotel Braams, Brink 9, Gieten

Vanaf hun vaste basis deze week lopen de Zeuvendaagse-gangers door Gieten richting de Noordveensedijk.

10.00 uur, begin Noordveensedijk (gerekend vanuit Gieten)

In de altijd poëtische omgeving van De Hondsrug draagt Lukas Koops het gedicht 'Op mijn Hondsrug' voor van Hans Heyting, toont Ton Peters het wonderbaarlijke verband tussen de Oostermoer en W.F. Hermans' De donkere kamer van Damocles en lezen gastwandelaars en dichters Willem Haandrikman en Jan Glas enige - in de omgeving passende - gedichten voor.

12.30 uur, Herberg De Rustende Jager, Hoofdstraat 20, Eext

Geboren Eextenaar Egbert Hovenkamp leest voor uit eigen werk; uiteraard met het dorp uit zijn jeugd als onderwerp. Diverse andere schrijvers uit de regio Gieten-Eext staan centraal in de - op altijd bijzondere wijze gebrachte - voordracht van Henk Nijkeuter.

•    uur, Restaurant De Drentsche Aa, Ruiterweg 2, Schipborg

De favoriete plek van Rutger Kopland ligt aan de Drentsche Aa. De beroemde dichter is tijdens deze middagmanifestatie dan ook te gast om uit eigen werk voor te lezen. Daarnaast laat Willem Groenewegen horen hoe hij Koplands gedichten naar het Engels vertaalde en dragen Suze Sanders, Kasper Peters, Jurre van den Berg, Jan Glas, Tjitse Hofman en Bart FM Droog voor uit eigen werk (met af en toe een vleugje Kopland).


terug naar boven


Dinsdag 25 september (van De Punt via Peize naar Roden)

- Dagboek en gedicht van de dag: Erik Harteveld -

9.30 uur, de Ydermade (ter hoogte van het spoor), De Punt

Indachtig de treinkapingen bij Wijster en De Punt is schrijver Jelte van der Kooi uitgenodigd om een fragment voor te lezen uit zijn roman Martin, die gebaseerd is op de treinkaping in Wijster.

13.00 uur, einde Woudrustlaan (richting Roderwolde), Peize

Met uitzicht op de stad Groningen maar toch nog zo volop in Drenthe brengen Henk Nijkeuter, Ton Peters, Martin Koster, Jan Glas en zanger Henk Scholten een ode aan de overleden schrijver Peter van der Velde, die bijna zijn hele leven in deze omgeving woonde.

15.00 uur, de voormalige woning van Vasalis, Maatlanden 2, Roden

Vasalis, een van Neerlands bekendste dichteressen, woonde op een prachtige plek in Roden, omgeven door bossen. Haar woning - nog altijd in prachtstaat! -   spreekt velen tot de verbeelding. Voor hoe lang nog is echter de vraag: de gemeente Noordenveld wil het afbreken voor de aanleg van een nieuwe weg. Dit en meer komt aan bod tijdens de Vasalis-manifestatie met optredens van Ronald Ohlsen, Anne Doornbos, Atze van der Wijk, Martin Koster, Gerard Stout, Rense Sinkgraven, Nicolette Leenstra, Rouke Broersma en Egbert Meijers.

terug naar boven


Woensdag 26 september (van Westervelde via Veenhuizen en Fochterloërveen naar Smilde)

- Dagboek en gedicht van de dag: Rense Sinkgraven -

9.30 uur, OBS De Elsakker, Schoolstraat 5, Westervelde

Vanaf Westervelde lopen de Zeuvendaagse-wandelaars naar Veenhuizen en staan onderweg figuurlijk stil bij de bijzondere namen van de huizen langs de route.

11.00 uur, Gevangenismuseum, Oude Gracht 1, Veenhuizen

Voordat de inrichtingen in Veenhuizen rond 1859 de functie van gevangenis kregen, fungeerden zij als gestichten voor arme gezinnen, wezen en landlopers. Ook de voorouders van journaliste Suzanna Jansen moesten hier naartoe verhuizen. Jansen is bezig om het boek Het pauperparadijs hierover te schrijven; vandaag licht ze al een tipje van de sluier op. Verder besteden de meelopende schrijvers en dichters aandacht aan gevangenispoëzie en zorgen de zangers Meindert Talma en Egbert Meijers voor muzikale opsmuk.

15.30 uur, Koepelkerk, Veenhoopsweg 13, Smilde

De joodse schrijvers Jacob Israël de Haan (1881-1924) en Carry van Bruggen (1881-1932)(broer en zus, binnen een jaar geboren) woonden de eerste jaren van hun jeugd in Smilde. De Zeuvendaagse-deelnemers brengen buiten bij de kerk een ode aan hen en hun familiehistorie.

20.00 uur, Koepelkerk, Veenhoopsweg 13, Smilde

In de mooie achtkantige koepelkerk van Smilde zorgen dichters/schrijvers Rense Sinkgraven, Marga Kool, Ton Peters en Jan Veenstra voor een markante avond vol literair vertier. Egbert Meijers en organist Klaas van der Kolk zorgen voor de muzikale creativiteit.
terug naar boven


Donderdag 27 september (van Hooghalen via Westerbork naar Beilen/Lheebroek)

- Dagboek en gedicht van de dag: Lukas Koops -

9.30 uur, café-restaurant Napoleon, Hoofdstraat 1, Hooghalen

Start van de wandeling richting het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

10.00 uur, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Oosthalen 8, Hooghalen

De Zeuvendaagse-deelnemers staan op deze gedenkwaardige plek stil bij hun literaire collega's die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dit Durchgangslager terechtkwamen (onder anderen Etty Hillesum, Gerhard Durlacher en Philip Mechanicus). Enkele medewerkers van het Herinneringscentrum geven achtergrondinformatie en er is bovendien aandacht voor de gedichten van Saul van Messel.

Na de Tweede Wereldoorlog was kamp Westerbork onder meer een opvangkamp voor Molukkers (ca. 1950-1971). Dichter Djodjie C.A. Rinsampessy is een van de mensen die hier geboren is.

Tussen 12.00 en 14.00 uur

De schrijvers, dichters en muzikanten wandelen langs Klateringe waar zij een kort bezoekje brengen aan de nestor van de Drentse letteren Dieuwke Winsemius (1916).

15.00 uur, bij beeld van Roel Reijntjes, hoek Hekstraat/Brinkstraat in Beilen (bij slecht weer: café De Cerck, Brinkstraat 51)

Dichters Hans Heyting, Roel Reijntjes en Cor Jellema woonden alledrie tijdens (een deel van) hun jeugd in Beilen. In deze plaats worden zij dan ook geëerd met voordrachten van de meelopende schrijvers en dichters. Henk Nijkeuter geeft daarnaast een korte toelichting op de onderlinge relatie tussen Heyting, Reintjes en Jellema, en Bart FM Droog en Tjitse Hofman geven een bijzondere performance weg.   

20.00 uur, Bospub De Boerdennen, Bosrand 18, Lhee (Dwingeloo)

In een bijzondere locatie midden in de bossen wordt een ode gebracht aan de overleden schrijvers Lucas Jonker (1873-1948) en Klaas Kleine (1940-2000). Henk Nijkeuter doet een korte inleiding over hen, terwijl dichter Martin Koster een aantal gedichten van Klaas Kleine voordraagt. Alle deelnemende schrijvers en musici van deze Zeuvendaagse-etappe treden bovendien op. Wat ze gaan doen? Verrassing!


terug naar boven


Vrijdag 28 september (van Koekange via De Wijk/IJhorst naar Oud Avereest)

- Dagboek en gedicht van de dag: Martin Koster -

10.00 uur, einde van de Bosweg, Koekange

In 1909 werd Koekange opgeschrikt door een drievoudige gruwelijke moord; een gebeurtenis waar diverse moordliederen over zijn geschreven. De onlangs overleden schrijver Max Dendermonde schreef er een boek over: De stilte van Koekange. Behalve een korte beschrijving van de moord, bieden de Zeuvendaagse-deelnemers een voordracht van moordballaden, waaronder eentje van Gerrit Achterberg. Egbert Meijers zingt zijn eigen 'moordlied'.

13.00 uur, op de buitenplaats bij de Nederlands Hervormde Kerk, Kerkweg 10, IJhorst

Vorig jaar overleed de Drentse dichter Herman J. van den Bold. Hij werd begraven op het kerkhof van IJhorst. Vlak bij deze plek eren dichters Bart FM Droog, Tjitse Hofman en Egbert Hovenkamp hem via een speciaal herdenkingsoptreden.

20.00 uur, bij de Reestbrug, Oud Avereest (nabij de Hervormde Kerk, Oud Avereest 5)

Voordat de manifestatie in de kerk van start gaat, lezen Martin Koster, Marga Kool en Rouke Broersma buiten voor uit eigen werk. Bijzondere sfeer gegarandeerd!

21.00 uur, Hervormde Kerk, Oud Avereest 5, Oud Avereest

Twee literaire kopstukken staan vanavond in de belangstelling. Allereerst besteedt Rouke Broersma aandacht aan schrijver Gerrit Achterberg die - na het plegen van een moord - een aantal jaren opgesloten zat in een inrichting in Avereest. Daarnaast wordt het Rilke-vertaalproject gepresenteerd. Hiervoor zijn zeven gedichten van Rainer Maria Rilke vertaald naar het Drents (door Marga Kool), het Gronings (door Jan Glas) en het Twents (door Anne van der Meijden). Na een korte inleiding door Nicolette Leenstra dragen de regionale dichters hun vertalingen deze avond voor het eerst voor! Voor de muzikale invulling is zanger Erwin Nijhof (Ex-Prodigal Sons) gevraagd.

terug naar boven


Zaterdag 29 september (van Nieuw-Amsterdam via Zandpol en 't Haantje naar Klijndijk)

- Dagboek en gedicht van de dag: Bart FM Droog -

10.00 uur, Van Gogh Huis, Van Goghstraat 1, Nieuw-Amsterdam

Vincent van Gogh woonde rond 1883 een tijdje in Nieuw-Amsterdam. In deze periode schreef de schilder diverse brieven aan zijn broer Theo. Vanuit het huis waar Van Gogh destijds een kamer huurde, leest schrijver Jan Veenstra een van deze brieven voor. Niet Theo, maar de schrijvers Lukas Koops en Kasper Peters beantwoorden de brief op hun geheel eigen wijze.

12.00 uur, Christelijke Basisschool Zandpol, Zandpolstraat 9 in Zandpol

Deze ochtend staat in het teken van schrijver en PC Hooft-prijswinnaar Harry ter Balkt, die een tijdlang les heeft gegeven op de lagere school in Zandpol. Onder het toeziend oog van de schrijver zelf, verzorgen Ton Peters, Bart FM Droog en Rense Sinkgraven een voordracht.

[dit gedeelte t/m het avondprogramma is door afzeggingen en het slechte weer veranderd tot het avondprogramma] 14.00 uur: het Kraterbosje, toegankelijk vanaf de weg De Hullen, 't Haantje

In 1965 veranderde een gasboorput van de NAM in 't Haantje in een kolkende krater, met een diameter van 200 meter, waar de boortoren die er stond totaal in verdween. Deze gebeurtenis is beschreven in het boek 'Ararat' van Frank Westerman. De schrijver zelf zal op de bewuste locatie uit eigen werk voorlezen, gevolgd door voordrachten van Ton Peters, Marga Kool en Lukas Koops.

16.00 uur, ergens aan de Melkweg, Klijndijk

Henk Nijkeuter, Jan Veenstra en Egbert Meijers houden op deze plek een kort eerbetoon aan de Drentse schrijver Max Douwes, die in Klijndijk opgroeide.

20.30 uur, café De Amer, Amen 20, Amen

Spectaculaire slotavond in samenwerking met De Literaire Hemel. In deze speciale editie van De Literaire Hemel, gepresenteerd door Albert Haar en Annette Timmer, een interview met twee van de deelnemers aan de Zeuvendaagse. Ook is er een gesprek met Cees van Dijk over de overleden Drentse schrijver Alexander Lesturgeon (1815-1878). Aansluitend treden alle Zeuvendaagse-deelnemers nog kort op. Toegang: 9,50 euro. Voor informatie en reservering kunt u bellen met De Amer, telefoonnummer: 0592 - 389271.



terug naar boven


free web page counters

tellergegevens



© Rottend Staal Online 2007. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.