Groninger dichters: Guillaume Pool

naar beginpagina                                 naar overzicht Groninger dichters

 

Guillaume Pool

Dichtkunst

Vertelkunst

Toneel

Suriname

Bibliografie

Contact

 
HET GROTE VERHAAL



Guillaume Pool, Geboren in Paramaribo (Suriname) op 7 augustus 1930, kwam in 1964 naar Nederland en vestigde zich in Groningen. Tot 1995 was hij werkzaam als analist op het Chemisch Laboratorium van de universiteit. In 1990 begon hij met het schrijven van gedichten.
Het woord is aan Guillaume Pool:

DICHTKUNST

Lezen moet ik hebben geleerd door mijn tante Netje na te zeggen, wanneer ze een onbegrijpelijk gedicht voorlas. Woord voor woord, regel na regel napraten. Ik weet nog steeds niet of ik toen heb leren lezen. Haar moederlijke geur betoverde mij.
Mijn liefde voor poëzie bleef wel. Ik beperkte mij wel tot het voordragen.
In 1990 schreef ik mijn eerste gedicht in het Sranantongo, (Surinaams), waarmee ik een van de winnaars werd van de Poetry Park Poëzieprijs in Rotterdam: Prodokoko.
De prijs (nu Dunya poëzieprijs) zou ik nog tweemaal winnen (1994 & ‘95) met gedichten in de Nederlandse taal: 'Ze zullen nooit weten waarom' en 'Canto a Cuba'.
Via cursussen, workshops en schrijfgroepen heb ik mijn techniek aangescherpt.
Ik heb mij van begin af aan toegelegd op de voordracht, waardoor volgens sommigen mijn gedichten tot de orale poëzie moet worden gerekend. Ik heb heel veel lol in dat hokje. Mijn onderwerpen beslaan het hele spectrum van bestaan: dood, leven, liefde, natuur, politiek, beeldende kunst, oorlog, Suriname, sociale onrecht en light verse. Ik pluk mijn onderwerpen van de bepoepte stoepen, tussen beweende borsten, uit de lege hulzen van ideologieën, achter de rode lippen van de stilte, kortom als mijn computer het doet, dan schrijf ik gedichten vol emotie.
Ik heb er moeite mee niet geëngageerd te dichten. Een gedicht moet een tijdbom zijn, die op de stemband van de dichter of de lezer wacht om te exploderen.
Ik schrijf zowel vormvaste- als vrije verzen. Ik geef meer om ritme dan om maat.
Mijn eerste bundeling: Timba was bedoeld voor de verjaardagsgasten (60).
De tweede bundel: Siksiyuru bakadina, een verzameling Haiku, Tanka, Senryu, opnieuw in eigen beheer, voor vrienden.
Voor mijn 65ste verjaardag schreef ik een bundel met 14 autobiografische gedichten,
Op de vluchtheuvel kwam ik je tegen. Mijn gasten verdwenen met de genummerde exemplaren.
Met mijn manuscript, De termieten van Tilifo, heb ik slechts 1 afwijzing van een uitgever toegestaan. De bundel is in september 1998 verschenen bij de ‘eigen beheer uitgeverij’
Kantamasu, net zo mooi als in het echt. Ook publicaties in de bundels: Wereld Plaatje (Uitgeverij Passage, 2000) en Voetsporen (Stichting Dunya, 2001).
Ik heb verspreid gepubliceerd in verschillende tijdschriften en kranten, in De Spiegel van de Surinaamse poëzie, de bloemlezingen, Het Hoge Noorden, Dichter Bij de Stad en enkele verzamelbundels van de groep Versmaten, waar ik al enkele jaren deel van uitmaak. Ik hoef het niet allemaal meer bij te houden.
Voordrachten op talrijke podia met vertellingen en poëzie w.o. Rotterdam, Dunya, Den Haag Congresgebouw en Bibliotheek, Amsterdam, Dordrecht, Leiden, Delft, Alkmaar, Groningen, Den Bosch, Assen, Emmen, de Rode Hoed, Perdu & Tropen Museum te Amsterdam, Prins Claus Fonds Den Haag, het Nijmeegs vertelfestival, om maar wat te noemen. Ja natuurlijk, ook in Suriname.

Zie ook www.google.com voor meer over Guillaume Pool.

terug naar boven

VERTELKUNST

Sedert 1993 beoefen ik de vertelkust. Ik vertel verhalen uit verschillende culturen, op verschillende locaties, thematisch als het moet; en op verzoek maak ik ook verteltheater. Ik reken mezelf tot de interactieve vertellers. Tot mijn doelgroep horen kleine en groot geworden kleine mensen. Met mijn verhalen treed ik overal in Nederland op. De verhalen, haal ik uit de orale tradities van verschillende culturen of ik maak ze zelf. De verhalen worden op een eigentijdse wijze verteld, soms ook bewerkt. Vaak moet ik bij een opgegeven thema zelf het verhaal maken, soms met gebruikmaking van elementen uit bestaande verhalen. Samen met een goede vriend maak ik Verteltheater, waarbij een thema wordt uitgewerkt met verhalen binnen een verhaal met gebruikmaking van alle faciliteiten van het theater. De improvisatie van het vertellen blijft centraal. Voorbeelden: een bloesemregen in de winter, met Japanse vertellingen,
verhalen aan de muur van Schengen, met vertellingen over vreemdelingen, de kinderen van het witte kleed, met scheppingsvertellingen, in de schaduw van de Taj Mahal, met liefdesvertellingen, omdat God van verhalen houdt, met Jiddische vertellingen, de kinderen van Gilgamesj, met verhalen uit het Midden-Oosten, Juanita en de gekleurde vogel, met vooral dieren vertellingen voor de hele familie, tenslotte de geboorte van Friesland met oude en nieuwe verhalen uit de Friese cultuurrijkdom. Bij de het programma van Juanita kunnen de verhalen bij elke voorstelling anders zijn.
Bij mijn voordrachten streef ik er steeds na sleur te voorkomen, of vernieuwend te zijn. Met mijn vertellingen treed ik op tijdens, congressen, op scholen, in bibliotheken, theaters, op verjaardagsfeesten voor kinderen en volwassenen en vele andere plaatsen waar mensen even stil staan om de oren te laten prikkelen. Ik weet een hele alternatieve manier om iets te vieren bij u thuis, op het bedrijf of in een theater, talig met, poëzie en vertellingen, op maat. Samen met Marcel van der Pol, verzorg ik cursussen en workshops Verhalen vertellen bij het Kunstencentrum Groningen. Docent storytelling en performance poetry in Rotterdam en Den Haag in de schrijfwerkplaats van GRENZELOOS SCHRIJVEN (Stichting Schrijven & Sichting Aves)
Meer over vertellers in Nederlands vindt u op: http://www.vertellen.com/

TOT SLOT BIJNA

Het juryrapport van de Dunya in Rotterdam ‘95, openbaarde dat ik een synthese had geforceerd tussen schrijf- en hoorpoëzie. Omdat ik altijd heb kunnen horen en moeizaam heb moeten leren om te schrijven, lig ik wakker in de hangmat van het succes, lig ik niet wakker van typeringen. Vertellingen zijn altijd oraal en dat is een grote troost. Poëzie heeft ook ooit in een orale couveuse, vele oren vermaakt.

terug naar boven


TONEEL KWAM ER OOK BIJ

Op uitnodiging heb ik meegedaan met de cursus ( Cosmic-NCA ‘96/’97 en Colofon ‘98) ‘Toneelschrijven vanuit twee culturen.’
Mijn eerste stuk ‘Het Proces’ , werd in geënsceneerde reading uitgevoerd in het kader van ‘Hollandse nieuwe”. Mijn tweede stuk ‘Kuduntu’ was te zien ook (geënsceneerde reading) in Amsterdam tijdens het toneelschrijversfestival Hollandse Nieuwe II eind ‘98.

terug naar boven


TEN SLOTTE: SURINAME

In 1999 en 2000 medewerker van het Kinderboekenfestival in Paramaribo, met voorstellingen, workshops, voordrachten en demonstraties vertelkunst.
Een ontmoeting zegt zoveel meer...

Guillaume Pool, mei 2001

terug naar boven

CONTACT
Guillaume pool is per e-mail bereikbaar op: gilpo@home.nl

terug naar boven

BIBLIOGRAFIE

Dichtbundels
:
Timba, eigen beheer, Haren, 1990
Op de vluchtheuvel kwam ik je tegen, eigen beheer, Haren, 1995
De termieten van Tilifo, uitgeverij, Kantamasu, Haren, 1998

In de bloemlezingen:
De Spiegel van de Surinaamse poëzie, Meulenhoff, Amsterdam
Het Hogere Noorden, Passage, Groningen, 1997
Dichter bij de stad, Banga Books, Groningen, 1997
Wereldplaatje, Passage, Groningen, 2000
Voetsporen, St. Dunya, rotterdam, 2001

Omslag van De termieten van Tilifo:

Kantamasu
1998



 

 

terug naar boven