Groninger dichters: Emile vander Borch van Verwolde

naar beginpagina                                 naar overzicht Groninger dichters

Emile vander Borch van Verwolde

Emile van der Borch van Verwolde, zoals hij in Gerrit Komrij's omvangrijke bloemlezing vermeld staat, heette eigenlijk W.H.E. baron vander van Borch tot Verwolde, maar gebruikte ook de namen Emile Vanderborch en Emile baron van der Borch van Verwolde. Hij werd geboren op 17 mei 1910, studeerde rechten te Leiden en te Groningen. Hij was medewerker aan het literaire tijdschrift 'Groot Nederland' (1937) en het Leidse studentenblad ‘Virtus Concordia Fides'. Hij verzorgde bibliofiele edities.

Op 20 juli 1943 werd hij gefusilleerd op de Leusderheide, nabij Amersfoort, met 19 andere verzetstrijders van de Inlichtingendienst geëxecuteerd, waaronder Ir. J. van Hattem. Deze had in maart 1941 een organisatie opgericht, die uit alle delen van Nederland inlichtingen verzamelde en vervolgens doorzond naar de Engelse geheime dienst. Op 6 maart 1942 werd hij gearresteerd; na hem volgden nog meer leden van deze groep. Voorjaar 1943 werd tegen allen de doodstraf uitgesproken. Op de plaats van de executie is op zaterdag 24 april 1954 een gedenkkruis geplaatst dat bekend staat als "Gedenkkruis Jannetjesdal", naar de plek op de Leusderheide. Het gedenkkruis staat overigens meer in het gebied "Koude Kelder" dan in gebied "Jannetjesdal". (bron NIOD 2001. Zie ook het boek "Zichtbaar Verleden", door Rie Vroon-Roubos).
In het voormalig kamp Amersfoort wordt hij herdacht.

Zie ook www.google.com voor meer over Emile van der Borch van Verwolde
 
Gedichten van hem verschenen na de oorlog in C. van Dijk: Aux frais d'un amateur. Emile baron van der Borch van Verwolde en het boek, dat weer afgedrukt stond in: Bibliotheektuin en informatieveld. Opstellen aangeboden aan D. Grosheide bij zijn afscheid als bibliothecaris van de Rijksuniversiteit te Utrecht, 1978.
 
In deze bloemlezingen is werk van hem aan te treffen:
De dichter en de muze, CPNB, z.pl., 1964
Poëziebrevier, De Fontein, Baarn, 1981
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw, Bert Bakker, Amsterdam, 1996 (10e herziene druk)
 
© Bart FM Droog, 2000-2008

Deze pagina is onderdeel van Rottend Staal Online

terug naar boven