Poëziemarathon 2000 in de pers

terug naar beginpagina

 

Hier volgt een kleine selectie uit de kranten. De Poëziemarathon 2000 werd in vrijwel alle landelijke en regionale dagbladen als een van de activiteiten op de Landelijke Gedichtendag 2000 vermeld - helaas kon van de landelijke media alleen een NOS-journaal team het verre Noorden vinden en er uit de eerste hand van berichten.

Nieuwsblad van het Noorden, 18-12-1999

Algemeen Dagblad, 7-1-2000

NRC Handelsblad, 7-1-2000

Groninger Gezinsbode, 26-1-2000

Utrechts Nieuwsblad, 26-1-2000 

Nieuwsblad van het Noorden, 27-1-2000

Groninger Dagblad, 28-1-2000

Nieuwsblad van Het Noorden, 28-1-2000

Loeks, 1-2-2000

terug naar boven


GRONINGEN KRIJGT EERSTE 24-UURS POËZIEMARATHON
Tientallen dichters continu aan het voorlezen tijdens de nationale gedichtendag

Groningen - Tijdens de eerste Nationale Gedichtendag op 27 januari 2000 houdt de stad Groningen een 24-uurs poëziemarathon. Op verschillende locaties in de stad dragen tientallen dichters uit Groningen onafgebroken hun verzen voor. De nationale gedichtendag is een initiatief van Poetry International in Rotterdam, die jaarlijks het gelijknamige poëziefestival organiseert. Tijdens deze dag wordt in samenwerking met NRC Handelsblad en de tv-omroep NPS de Dichter des Vaderlands gekozen en worden op de televisie programma's met als thema de poëzie uitgezonden. Tegelijkertijd worden in het gehele land poëzie-evenementen georganiseerd.

In Groningen nemen uitgeverij Passage en de dichters Bart FM Droog, Rense Sinkgraven en Tsead Bruinja het initiatief voor de Groningse poëzieactviteiten tijdens de landelijke gedichtendag. "Alleen in Groningen wordt, zo ver bij ons bekend, een 24-uurs marathon georganiseerd", zegt uitgever Anton Scheepstra van Passage.
"Aan de marathon doen gevestigde en beginnende dichters mee. Maar ook dichters die nog nooit iets hebben gepubliceerd komen aan bod. Die kunnen terecht bij de verschillende workshops", aldus Scheepstra.

De aftrap vindt om middernacht plaats in café Marleen. 's Nacht zullen op de lokale zender OOG-Radio eveneens voordrachten uitgezonden worden. een poétische wekdienst zal worden ingericht bij de verschillende boekhandels in de stad. Verder doen middelbare scholen, de universiteit, de Openbare Bibliotheek, en het Prinsentheater mee met het ambitieuze poëzieproject. de slotmanifestatie vindt 's avonds plaats in Huis de Beurs. Het exacte programma staat nog niet vast en is thans nog aan verandering onderhevig.
Wel is vast komen te staan dat de Groningse dichteres Hannie Rouweler 's middags in de etalage van boekhandel Scholtens Wristers plaatsneemt en middels een geluidsinstallatie voordraagt uit eigen en andermans werk.
Volgens initiatiefnemer Scheepstra is er veel animo voor de nationale gedichtendag: "Zo'n poëziemarathon kan alleen in Groningen. en wie weet wordt het wel het begin van een jaarlijkse traditie."

(Remco in 't Hof, Nieuwsblad van het Noorden, 18-12-1999)   


terug naar boven


GEDICHTENDAG: POËZIE DICHTER BIJ HET VOLK

Rotterdam - De actie 'Geef je geliefde een roos en een dichtbundel' in Apeldoorn en een dichtersmarathon van 24 uur in Groningen. Slechts twee van de vele activiteiten van de eerste Landelijke Gedichtendag op 27 januari.
Met de Landelijke Gedichtendag wil initiatiefnemer Poetry International de poëzie dichter bij het volk brengen. (...)

(Algemeen Dagblad, 7-1-2000) 



terug naar boven


GEDICHTENDAG WIL POËZIE DICHTER BIJ PUBLIEK BRENGEN

Rotterdam - "Poëzie is niet ontoegankelijk, poëzie is onzichtbaar. Daar willen we met de Landelijke Gedichtendag verandering in brengen," zegt Tatjana Daan, de directeur van Poetry International gisteren bij de presentatie van de plannen voor de eerste Landelijke Gedichtendag in Nederland op donderdag 27 januari. Op de avond ervoor zal in een speciaal televisieprogramma van de NPS, gepresenteerd door Joost Prinsen, bekend worden gemaakt wie door de Nederlanders verkozen is tot de Dichter des Vaderlands. (...)

Door het hele land zullen activiteiten plaatsvinden, van een poëzie-feest in Heemstede, een literair café voor kinderen in Grave, een poëzie-instuif in de Domkerk, een poëziemarathon in Groningen, gedichten in Maastrichtse bussen. (...)

(Corine Vloet, NRC Handelsblad, 7-1-2000)


terug naar boven



POËZIEMARATHON VAN 24 UUR IN GRONINGEN

De klok rond allerlei activiteiten   Rutger Kopland getipt als Dichter des Vaderlands

Morgen, donderdag, vindt de eerste landelijke Gedichtendag plaats. Vooral Groningen draagt een flinke steen bij om deze dag tot een succes te maken. Verschillende organisaties, verenigingen en boekhandels hebben zich verenigd om een flinke hoeveelheid activiteiten te organiseren. Met elkaar vormen die een Groninger poëziemarathon van precies 24 uur.

Het startschot wordt vannacht om 24.00 uur gelost, wanneer in café Marleen Kees van der Hoef, Max Niematz, Liesbeth Cavé, Jaap Pijper, Fred Schywek, Chris Houwman en Rense Sinkgraven voordragen uit eigen werk. Kees van der Hoef kan al vele jaren worden beschouwd als de 'grand old man' van de Groninger 'light verse', Niematz ontvangt binnenkort het Belcampo-stipendium voor zijn literaire werk. Op hetzelfde moment dat zij voorlezen, is op OOG-radio van alles te horen wat met de poëziemarathon te maken heeft. De echte fanatiekelingen kunnen al meteen de volgende morgen in de dichterlijke sferen blijven hangen wanneer ze gebruik maken van de 'poëtische wekdienst' van uitgeverij Passage. Mensen kunnen zich opgeven via telefoonnummer 5271332. Op verzoek worden ze tussen 7.00 en 8.00 uur telefonisch en op poëtische wijze gewekt door een dichter.

In Athena's boekhandel vindt een 'poëtisch ontbijt' plaats: de hongerige liefhebbers kunnen onder het genot van ochtendlijke versnaperingen luisteren naar voordrachten van de schrijvers Gerrit Krol en Arthur Japin, die tevens aan de tand worden gevoeld door interviewer Remco Ekkers.
In het Universiteitstheater staat vanaf 11.00 uur ‘Poëzie aan de RUG’ op het programma, met korte lezingen over een geliefd gedicht van onder anderen Gillis Dorleijn, Hub Hermans en Helen Willcox. Na afloop gaat om 13.00 uur de 'poëzie-wandeling' van start, die wordt geleid door Douwe van der Bijl en begint bij het standbeeld van Aletta Jacobs.

's Middags leest dichteres Hannie Rouweler voor uit eigen werk in de etalage van boekhandel Scholtens Wristers, zijn dichters van stichting Nuver te beluisteren in de Openbare bibliotheek en brengen in De Slegte de jonge dichters Daniël Dee, Sieger Geertsma, Bert Schudde en Agnes Haddering hun werk naar voren. Van 13.30 tot 15.00 uur kan iedereen meedoen met een 'open workshop' in het Kunstencentrum onder leiding van Tine Bethlehem. Klaas Swaak en Jos Rietveld lezen voor uit eigen en elkaars werk in boekhandel Godert Walter, waar eveneens een nieuwe bundel van Karel ten Haaf wordt gepresenteerd.

De avond begint in de Friese studentenvereniging Bernlef, waar vanaf 18.00 uur Pier Boorsma, Cor van der Wal, Jan Atze Nicolai en Jaap Sietse Zuierveld voordragen. In de Wijngarage kan onder de noemer 'wijn en poëzie' eenieder zich vervolgens laven aan drank en gezangen van de 'Groninger Bourgondiër' Henk Scholte, met muziek van Bert Ridderbosch. En in boekhandel Scholtens Wristers vindt daarna een optreden plaats van het collectief Dichters uit Epibreren.

In de Grunneger Sproak presenteert de stichting Grunneger Toal vanaf 20.00 uur een avond waaraan onder anderen Henk Puister, Haarm Diek, Henk Smit en Hanny Diemer meewerken. Een uur na deze aanvang begint in Huis De Beurs een dichterlijke manifestatie van het literair dispuut Flanor.
Te gast zijn Willem Jan van Wijk en Jos Tolboom. Kees Stip is helaas wegens ziekte verhinderd te komen. zijn plaats wordt ingenomen door de dichter Rutger Kopland. De marathon wordt afgesloten met een manifestatie in Huis De Beurs, waar onder anderen Hannie Rouweler, Jean Pierre Rawie, Driek van Wissen en Remco Ekkers aanwezig zijn.

De landelijke poëziedag begint feitelijk al vanavond, via de televisie. Op Nederland 3 wordt bekend gemaakt wie zich de Dichter des Vaderlands mag noemen. De Amsterdamse dichter Menno Wigman heeft de Groninger dichter Bart Droog inmiddels laten weten dat de dichter Rutger Kopland tegen collega-dichter Pieter Boskma heeft gezegd vooral naar die uitzending te gaan kijken. Met andere woorden: Kopland wordt in de poëtische wandelgangen genoemd als de winnaar.

(Jacob Moerman, De Groninger Gezinsbode, 26-1-2000)

terug naar krantenoverzicht



LANDELIJKE GEDICHTENDAG

Tienduizenden mensen worden verwacht bij een van de 75 poëzie-evenementen die in het hele land worden gehouden. Die variëren van een discussie en tentoonstelling in het Tropenmuseum in Amsterdam en een gedichtje voor alle gasten in het Hilton en op Schiphol tot optredens van dichters in De Harmonie in Leeuwarden en poëziemarathon op diverse plekken in Groningen. (...)

(Zoetermeersche Courant, Utrechts Nieuwsblad en in de meeste andere regionale dagbladen, 26-1-2000)

terug naar krantenoverzicht


 
POËZIE EN BROODJES


Ongeveer negentig mensen zaten vanmorgen in alle vroegte aan een poëzie-ontbijt in de Groninger boekhandel Athena's. Remco Ekkers, Gerrit Krol en Arthur Japin (links op de foto) droegen voor uit eigen werk, de ontbijters mochten hun favoriete gedicht voorlezen in het kader van de vandaag gehouden eerste Landelijke Gedichtendag. Tot middernacht is in de stad Groningen ergens poëzie te beluisteren. Gerrit Komrij is gekozen tot ‘Dichter des Vaderlands’. Rutger Kopland uit Glimmen kreeg vijf stemmen meer dan Komrij, maar trok zich uiteindelijk terug.
(voorpagina, Nieuwsblad van het Noorden, 27-1-2000)

terug naar krantenoverzicht


 
GEDICHTENDAG GRONINGEN SUCCESVOL VERLOPEN

Groningen - De eerste Landelijke Gedichtendag vond gisteren plaats, en vooral Groningen droeg een flinke steen bij om deze dag tot een succes te maken. Verschillende organisaties, verenigingen en boekhandels hadden zich verenigd om een flinke hoeveelheid activiteiten te organiseren. Bij elkaar vormden die een Groningse poëziemarathon van precies 24 uur. Met als resultaat: een zeer druk bezocht ‘poëtisch ontbijt’, een optreden van het collectief Dichters uit Epibreren en een dolende dichter die niet op wilde treden.

Het werd gisteren zeer duidelijk dat regelmatige literaire activiteiten in Groningen worden gemist. Het literatuurfestival Winterschrift hield vorig jaar op te bestaan, omdat de rijkssubsidie werd teruggetrokken wegens gebrek aan publieke belangstelling. Dat publiek is er nu eenmaal moeilijk toer te bewegen om naar een literaire voordracht of discussie te gaan luisteren. Wie dus een literaire activiteit in het leven wil roepen, doet er goed aan de publiciteitsmachine op volle toeren te laten draaien. Want het publiek is er, zo werd gisteren duidelijk.

Het is dus niet verwonderlijk dat het 'poëtisch ontbijt' in Athena's Boekhandel door maar liefst 120 mensen werd bijgewoond. Daar werden al tijdens de ochtendspits voordrachten gehouden door de schrijvers Gerrit Krol en Arthur Japin, die tevens aan de tand werden gevoeld door interviewer Remco Ekkers. Twee cameraploegen (een landelijke en een regionale) waren aanwezig om de gebeurtenis vast te leggen. En daar wilde iedereen natuurlijk graag bij zijn.

Het startschot voor de Gedichtendag werd overigens in Groningen al woensdagnacht gelost, om precies 24.00 uur in café Marleen. Daar droegen Kees van der Hoef, Max Niematz, Liesbeth Cavé, Jaap Pijper, Fred Schywek, Chris Houwman en Rense Sinkgraven voor uit eigen werk. Een bont gezelschap: Kees van der Hoef kan al vele jaren worden beschouwd als de 'grand old man' van de Groninger 'light verse', Niematz ontvangt binnenkort het Belcampo-stipendium voor zijn roman Eilandvrees.
Een van de meest aardige onderdelen in Groningen was de 'poëtische wekdienst'. De echte fanatiekelingen konden zich opgeven bij de Groninger uitgeverij Passage, om tussen 7.00 en 8.00 uur telefonisch en op poëtische wijze te worden gewekt door een dichter. Jos Tolboom en Paul Janssen kregen in totaal vijftien verzoeken, waar ze met alle plezier aan wisten te voldoen.

Zeer geslaagd was eveneens de 'poëziewandeling' door de Martinistad, onder leiding van Douwe van der Bijl. Hij leidde een gezelschap van zo'n vijftien belangstellenden langs de woningen waar ooit Willem Frederik Hermans, Pareau en Halbo C. Kool woonden. Van der Bijl had uit naam van de Openbare Bibliotheek al vaker met het bijltje gehakt, maar zijn bijdrage aan de Gedichtendag was zeer afwisselend en welkom. Hij droeg eveneens een gedicht voor van Henry Hes, een Groninger dichter die even later per toeval werd aangetroffen in een café en niet aan de Gedichtendag deelnam. ''Ik ben al zo'n dertig jaar bezig, en heb geen zin meer om voor nop voor te dragen', was zijn commentaar.

Hes had natuurlijk volkomen gelijk. Want de Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders vinden de poëzie altijd leuk, aardig en noodzakelijk, zolang ze de dichters maar niet hoeven te betalen.
(Jacob Moerman, Groninger Dagblad, 28-1-2000)

terug naar krantenoverzicht


 
'TJEE, HET IS HIER WEL EEN HÉLE STILLE TENT'

Hoewel het uiteindelijk allemaal goed kwam, liep de 24-uurs poëziemarathon tijdens de Landelijke Gedichtendag in de stad Groningen niet helemaal van een leien dakje. De dichteres in de etalage kreeg gisteren concurrentie van een Riepe-verkoper, en de Rotterdamse dichter in de Slegte vond dat het akelig stil bleef nadat hij weer een gedicht had gelezen.
Groningen - 'Krijg nou wat', moet de Riepe-verkoper, die altijd in de Guldenstraat zijn waar slijt, gedacht hebben. 'Die in het roze gestoken dichteres daar in de etalage van Scholtens Wristers trekt meer bekijks dan ik. Laat ik daar maar eens fijn voor gaan staan.'

En prompt was het voor een belangrijk deel voorbij met de belangstelling voor de op een rode troon gezeten Hannie Rouweler die uit eigen en andermans werk voordroeg. Ze zat in de etalage en was via luidsprekers op straat te verstaan. Af en toe keek een fietser verrast opzij. Verder was er op straat bar weinig te merken van de eerste Landelijke Gedichtendag. Voor poëzie moest je naar binnen.

In de Openbare Bibliotheek hadden bezoekers de gelegenheid om eigen werk voor te dragen. een enkeling durfde dat aan, maar het meisje dat achteraan stond en steeds zachtjes door haar vriendje in de rug werd geduwd, wist haar schroom uiteindelijk niet te overwinnen.
Minder schroom had de dichteres Jos Rietveld, die samen met oud-wethouder Klaas Swaak in boekhandel Godert Walter optrad. Ze zag er ietwat afgetobt uit. Geen wonder, want om twaalf uur 's nachts was ze in Café Marleen bij het begin van de 24-uurs poëzie marathon, vervolgens was ze samen met de bard Henk Scholte van drie tot half vijf 's nachts te beluisteren op OOG-Radio, om gisterenochtend doodleuk om acht uur aan te schuiven bij het poëzie-ontbijt. ''Daar heb ik een nieuw gedicht voorgelezen dat waarschijnlijk tot mijn persoonlijke top 10 gaat behoren. Wil je het horen? Het heet Netwerkvergrijzing."

In de verder erg rustige boekhandel De Slegte schoolde een groep van ongeveer vijftien jongemannen samen. Een Rotterdamse knaap, Peter de Groot, spuugde met een doodernstig gelaat ultrakorte werkjes uit als: 'Het graf dat ik groef was te diep voor mij alleen.' Waarna hij heel even vuil grijnsde en aan het volgende gedicht begon. Maar van het handjevol mensen dat stond te luisteren, kwam amper reactie, zijn kunstbroeders gaven nu en dan een lauw applausje ten beste. "Tjee, het is hier wel een héle stille tent", verzuchtte hij uiteindelijk.

Het kwam uiteindelijk toch nog heel erg goed met de marathon in Huize de Beurs, waar studentensociëteit Flanor een avond had georganiseerd en waar de dichters Jos Tolboom en Willem Jan van Wijk op briljante wijze langs elkaar heen praatten, waar twee Friese dichters zich zacht brommend vol lieten lopen, waar Rutger Kopland zich liet interviewen als de ongekroonde Dichter des Vaderlands - "gelukkig had ik maar een paar stemmen meer dan Komrij", zei hij fijntjes - terwijl Rawie stond te zuchten en Driek van Wissen nog maar eens een enorme sigaar opstak, waar een jonge Groninger dichter als Daniël Dee het publiek verbaasde met een ongehoord sterk gedicht, en waar zo'n beetje het hele Groninger dichtersvolk, van rijp tot groen, van hermetisch tot vederlicht, over het voetlicht kwam.
Mag dit volgend jaar weer?

(Bram Hulzebos, Nieuwsblad van het Noorden, 28-1-2000)

terug naar krantenoverzicht


 
DICHTER BIJ POËZIE

De 24-uurs poëziemarathon in Groningen is een doorslaand succes geworden. Zelfs het NOS-journaal kwam even kijken. De marathon was onderdeel van de nationale gedichtendag.

De dichterlijke aftrap werd woensdagnacht om twaalf uur verricht in café Marleen aan de Kleine Pelsterstraat, door onder anderen Kees van der Hoef en Max Niematz.

Een topper was het poëzie-ontbijt in Athena's boekhandel, waar Arthur Japin en Gerrit Krol onder grote belangstelling hun dichtkunst etaleerden. Overigens met vele anderen.

Ook andere boekhandels droegen hun steentje bij, zoals bijvoorbeeld Scholtens/Wristers met Hannie Rouweler, de Slegte met onder anderen Daniël Dee, Sieger Geertsma en Bert Schudde, en Godert Walter.
Bij studentenvereniging Bernlef was het Fryske gehalte uiteraard hoog en in de Wijngarage werd wijn gecombineerd met dichtkunst door Bourgondiër Henk Scholte. De 'lange zit' werd feestelijk besloten in Huis De Beurs, waar geconstateerd werd dat het spektakel zeker voor herhaling vatbaar is.
(Loeks, 1-2-2000)

terug naar krantenoverzicht