Louis Th. Lehmann

recensies 1988

terug naar beginpagina

terug naar recensies-overzicht

Lektuurgids, februari 1988 (De galeien)


 

 

 

 

 

 

 

terug naar boven


LEHMANN, L. Th. 658.79
De galeien : een bijdrage aan de kennis der zeeegeschiedenis / L. Th. Lehman.- Amsterdam : De Bezige Bij, 1987. - 156 p. : ill.; - (B Algemeen). - Met lit. opg., reg. - ISBN 90 234 5307 7 : 700 F


Als internationaal befaamde scheepsarcheoloog is L. Th. Lehmann de aangewezen persoon om een studie over de galeien te maken. Na een eerder technisch hoofdsstuk van 30 pagina's over de constructie van galeien en een opsomming van schriftelijke bronnen, volgt een heldere uiteenzetting over het leven aan boord: de roeiers (meestal geketend), de opper- en onderofficieren, en de andere ongeketenden, eventuele passagiers. Ook het ronselen van vrije roeiers en galeislaveen, de rol van  de galeien in belangrijke zeeslagen, het bestaan van deze vaartuigen in Nederland en de zienswijze van tijdgenoten op de galeien, komen aan bod.
Uiteindelijk (ca. einde 18de eeuw) is de concurrentie van het zeilschip te groot en verdwijnt de galei voorgoed uit de zeegeschiedenis. De auteur vertelt zeer vlot en met kennis van zaken een boeiende geschiedenis, maar zijn taalgebruik laat soms te wensen over: verschillende anglicismen ontsieren zijn tekst. Toch is het boek een unieke bijdrage tot de geschiedenis van de zeevaart.
(Marleen Maes, Lektuurgids, februari 1988)

 

 

 

 

 

 


 

terug naar boven